Bankiet- każdy zna ten termin, jednak nie każdy do końca wie skąd pochodzi- otóż słowo bankiet pochodzi od włoskiego słowa banchetto- które oznacza ławkę- bowiem to ona była głównym punktem, wokół którego gromadzili się ludzie. Dokładnie na tej samej zasadzie organizowany jest obecny bankiet- z reguły to stoliki, wokół których gromadzą się goście, ucinają pogawędki i smakują pysznych potraw.

Istnieje kilka odmian bankietów, wśród nich można wyróżnić bankiety angielskie, zasiadanie i amerykańskie.

Czym właściwie różnią się od siebie? Główna idea jest podobna w każdym z nich- chodzi o celebrowanie ważnego wydarzenia w życiu zarówno prywatnym jak i zawodowym.

Jednak różnice pomiędzy bankietami są znaczące- warto zapoznać się ze specyfikacją każdego z nich przed wyborem, który bankiet zamierzamy zorganizować. Oto która charakterystyka:

Bankiet angielski– tutaj główny punkt stanowią stoły w formie bufetu, przy których nie ma krzeseł, dzięki temu mamy dużą swobodę w przemieszczaniu się i urządzaniu pogawędek między zaproszonymi gośćmi. Bankiet angielski jest stosunkowo łatwy do zorganizowania, nie wymaga bowiem dużej sali, organizowania krzeseł czy dużej ilości kelnerów. Przyjęcia tego typu zazwyczaj trwają trzy godziny- oczywiście zdarzają się wyjątki.

Bankiet zasiadany– cechą charakterystyczną dla tego typu przyjęcia a odróżniającą go od bankietu angielskiego jest fakt, iż część dań podawana jest na stołach, zaś reszta serwowana jest bezpośrednio przez kelnerów. Na stołach ustawiana jest zazwyczaj niska dekoracja kwiatowa, tak by każdy z gości mógł swobodnie nawiązywać kontakt wzrokowy. Na tego typu przyjęciach dużą rolę pełni obsługa-muszą to być osoby odpowiednio przeszkolone, aby zadbać o potrzeby gości.

Bankiet amerykański– łączy ze sobą cechy bankietu angielskiego i zasiadanego- goście zajmują miejsce przy stołach, lecz sami częstują się potrawami. Bankiet amerykański charakteryzuję się wykwalifikowaną obsługą-podobnie jak w bankiecie zasiadanym oraz swobodą ta z kolei podobna jest do bankietu angielskiego.

O czym należy pamiętać podczas organizacji bankietu?

Przed dokonaniem wyboru dotyczącego sali, należy zdecydować się, którą formę bankietu będziemy organizować, przy bankiecie zasiadanym potrzebujemy zdecydowanie więcej miejsc niż przy bankiecie angielskim- dlatego jest to jeden z pierwszych wyborów, który należy dokonać zanim wybierzemy miejsce organizacji bankietu.

Kolejnym aspektem jest poczęstunek- jeden z ważniejszych elementów przyjęć, menu należy dobierać z odpowiednią wiedzą. Jakość produktów musi być na jak najwyższym poziomie. Zazwyczaj wybierane są przede wszystkim nowoczesne dania lub dania tradycyjne zaprezentowane w nowoczesnej formie. Dużym zainteresowaniem cieszy się również menu tematyczne pochodzące z różnych stron świata.

Podczas organizacji bankietów należy pamiętać również o oprawie muzycznej- należy odpowiednio dobrać nagłośnienie, muzyka powinna delikatnie wybrzmiewać w tle, nie możemy dopuścić do sytuacji, aby zagłuszała rozmowy gości.

Podsumowanie

Bankiet to uroczyste przyjęcie, przy którym każdy element ma niewyobrażalne znaczenie, najbardziej zauważalny jest jednak poczęstunek- tutaj nie możemy dopuścić do jakiegokolwiek niedopatrzenia, dlatego najlepiej zatrudnić do tego profesjonalistów, którzy pomogą przy doborze menu i pokierują nas w razie sytuacji nieprzewidzianych.

Nasz Catering specjalizuje się w organizowaniu różnego typu przyjęć, dlatego jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy chcesz zapoznać się z ofertą bankietową zapraszamy do kontaktu- udzielimy wszelkich szczegółów i rozwiejemy wątpliwości.