Organizacja pikniku – jak wygląda catering plenerowy?

Po śniegu nie ma już ani śladu, a temperatura z dnia na dzień coraz bardziej wzrasta. Oznacza to, że wielkimi krokami zbliża się wiosna i rozpoczęcie sezonu grillowego. Imprezy na świeżym powietrzu cieszą się ogromną popularnością przez cały okres wiosny i lata. W związku z tym zarówno szkoły, jak i przedsiębiorstwa decydują się na organizację pikniku, który pozwoli na chwilę odpoczynku i docenienie pięknej pogody. W takiej sytuacji często korzysta się ze specjalnego cateringu plenerowego, oferowanego przez wiele znanych firm. Jak jednak wygląda taki catering plenerowy– czym on się charakteryzuje i czego można się po nim spodziewać?

Każdy catering plenerowy różni się od siebie w zależności od wyboru firmy zajmującej się nim. Istnieją jednak takie potrawy, które pojawiają się w większości przypadków, na wielu piknikach i imprezach na świeżym powietrzu. Jako pierwsze warto wymienić dania grillowane, które cieszą się największym zainteresowaniem w okresie wiosenno-letnim. Są to między innymi karkówka, pierś z kurczaka, kiełbaski, grillowane warzywa i szaszłyki. Catering korzystający z grilla oferuje także wegetariańskie potrawy i ryby, które również są cenione przez wiele osób. Warto zaznaczyć, że potrawy z grilla są w większości przypadków punktem głównym imprez i bankietów, dlatego wynajmując catering można liczyć się z pomocą obsługi, która zajmie się grillem i serwowaniem posiłków wszystkim zainteresowanym i głodnym uczestnikom eventu.

catering plenerowy

Oprócz standardowych dań z grilla można jednak liczyć na o wiele większy wybór jedzenia podczas bankietów, między innymi w Wałbrzychu. Są to zarówno kolejne ciepłe potrawy, jak i zimne przekąski. Jako, że takie imprezy plenerowe często odbywają się po prostu pod namiotem lub przy stołach pod gołym niebem, oferowane przez firmy dania są dostosowane do łatwego i szybkiego jedzenia. Są to zarówno mini-kanapeczki i rollsy, jak i koreczki czy też babeczki. Imprezowa przekąski tego typu to hit bankietów w Wałbrzychu, dlatego nic w tym dziwnego, że wraz z sałatkami najszybciej znikają ze stołów.

Warto pamiętać także o napojach, które tak jak wcześniej wspominane dania, podawane są na ciepło i zimno. Można zaliczyć do nich między innymi gorące herbaty lub napoje bezalkoholowe, które cieszą się dużą popularnością w przypadku między innymi imprez odbywających się chłodnym wieczorem. Oprócz tego przez całą imprezę często podawane są zimne soki czy też napoje, które świetnie łączą się z wymienionymi powyżej daniami, takimi jak grillowany kurczak czy też sałatka śródziemnomorska.