Jak zorganizować piknik firmowy?

Zima pomału się kończy, a już za trzy miesiące będziemy mieć wiosnę w pełni. W związku z tym już niedługo rozpocznie się sezon imprez na świeżym powietrzu. Jedną z nich jest piknik, który coraz częściej jest wybierany przez firmy i przedsiębiorstwa, jako jedno z kwartalnych wydarzeń dla pracowników, menadżerów i pracodawców. Zanim jednak do pikniku dojdzie, warto jest wiedzieć kilka rzeczy na temat tego, jak go zorganizować.

Data i miejsce

Przez rozpoczęciem planowania atrakcji oraz listy gości należy ustalić datę pikniku oraz jego miejsce. Trudno jest przewidzieć pogodę, dlatego do wyboru daty należy podchodzić z pewnym dystansem. Ważne, żeby nie był to dzień w środku tygodnia ani żeby nie był on zbyt wcześnie jeśli chodzi o kalendarzową wiosnę. Najlepiej poczekać do pełnego sezonu, czyli przełomu późnego kwietnia i maja. Pogoda powinna być ładna i przyjemna do przebywania na dworze w tym czasie. Mówiąc z kolei o miejscu warto brać pod uwagę restauracje z dużymi ogrodami lub zdecydować się na wynajęcie namiotu w dowolnym miejscu poza miastem. Wraz z odpowiednimi ozdobami efekt będzie olśniewający.

piknik firmowy

Motyw przewodni

Kolejnym obowiązkowym punktem podczas organizacji pikniku jest ustalenie motywu przewodniego. Motyw może być prosty, wiosenny lub zupełnie inny, oryginalny. Jeśli aktualnie w firmie obchodzona jest rocznica lub inne ważne wydarzenie, warto jest wykorzystać ten fakt podczas ustalania motywu przewodniego. Może być nim kwiat lub kolor, który przewodzi w firmie. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia pracodawców.

Catering

Podczas każdego pikniku głównym punktem wieczoru jest jedzenie. Organizując piknik firmowy należy liczyć się z tym, że catering musi być odpowiednio dostosowany do tej okazji. Catering na bankiety lub konferencje często jest zbyt wykwintny i elegancki jak na standardowy, ludowy piknik. Na szczęście firmy takie jak zapewniają usługę cateringu piknikowego, w którego skład wchodzą potrawy idealne na taką okazję. Można zaliczyć do nich między innymi potrawy łatwe w jedzeniu, te które nie wymagają siedzenia przy długim stole i używania szeregu sztućców.

Liczba gości i atrakcje, czyli szczegóły

Ostatnim, jednak niemniej ważnym punktem jest organizacja szczegółów. Pod tym hasłem kryją się między innymi lista gości, atrakcje oraz muzyka. Znając już miejsce, datę, motyw przewodni oraz catering można bez problemu znaleźć odpowiedni zespół lub dja, który jeszcze bardziej umili atmosferę. Po tym wystarczy tylko zaprosić wszystkich oraz dodać kilka ozdób i już można cieszyć się udanym piknikiem.