Rodzaje menu oferowanego przez catering

Obecnie na rynku istnieje wiele firm cateringowych, spośród których można wybrać te oferujące odmienne rodzaje menu. Takie firmy zapewniają obsługę gastronomiczną podczas różnych rodzajów imprez i oficjalnych spotkań, odmiennych pod względem motywu przewodniego. Jak jednak różnią się one od siebie jeśli chodzi o jedzenie? Przekonajmy się.

Menu piknikowe

Wraz ze zbliżającą się porą wiosenną warto zwrócić uwagę na najbardziej modny i lubiany rodzaj cateringu w tym sezonie – piknikowy. Menu piknikowe różni się od standardowego cateringu zamawianego na bankiety lub duże imprezy firmowe kilkoma cechami. Dania składają się przede wszystkim z jadanych wiosną produktów, czyli sałat, świeżych owoców i warzyw, a także potraw cięższych, takich jak bigos, kaszanka i karkówka. Jako, że jedzenie spożywane jest na dworze, w takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się takie potrawy jak sałatki oraz dania mięsne, które są łatwe w jedzeniu. Często też można zauważyć specjalne stanowiska grillowe, z kiełbaskami i grillowanymi ziemniakami.

menu piknikowe

Menu konferencyjne

Ten rodzaj menu różni się od piknikowego głównie tym, że nastawione jest na szybkie dania, jednak niekoniecznie składające się w większości z owoców i warzyw. Konferencje znane są z tego, że potrafią trwać nawet kilka godzin, często oferując jedynie odrobinę czasu na jedzenie. W związku z tym menu konferencyjne to najczęściej dania, które nie brudzą w dużym stopniu oraz przekąski, do których jedzenia nie trzeba używać noża i widelca. Można zaliczyć do nich między innymi roladki z ciasta francuskiego, szaszłyki, jajka w majonezie, tartaletki i wiele innych.

Menu bankietowe

Spośród wymienionych rodzajów cateringów, to właśnie menu bankietowe jest najbardziej wytworne i rozbudowane. Bankiety i imprezy to wydarzenia, które potrafią trwać kilka godzin, a nieraz nawet całą noc. W związku z tym istotne jest to, aby goście mieli zapewnione zarówno ciepłe dania, jak i przekąski, które będą świetnym rozwiązaniem pomiędzy głównymi punktami wieczoru. Menu bankietowe często składa się zarówno z dań mięsnych, jak i wegetariańskich, dzięki czemu każdy gość może znaleźć coś dla siebie. Przykładowymi daniami są między innymi roladki z szynką i warzywami, śledzie w różnej odsłonie, zupa krem z brokuła oraz pierogi. Warto pamiętać także o deserach, które często zostają podane na głównym stole, ale też niektóre przekąski zostają też ustawione na specjalnym słodkim stole, gdzie można znaleźć również rogaliki, babeczki i inne pyszności. Na bankietach można znaleźć w większości wykwintne menu, które potrafi zachwycić wszystkich gości.